Hogyan válasszunk ingatlanost? A jó ingatlanos ismérvei és a legfontosabb kérdések, amiket fel kell tenned, mielőtt választasz

Az ingatlanközvetítők létjogosultságát sokan kétségbe vonják, pedig számos előny származhat abból, ha eladóként, vagy lakáskeresőként igénybe veszed a segítségüket. Hatalmas a verseny, ezért az ingatlanosok is sokkal jobbak és képzettebbek, mint régen. Ha a megfelelő személyt választod, akkor az ingatlanügynök jelentősen megkönnyíti a lakáskeresésedet, és az adásvétel rögös útját is. Higgy nekem!  

jo_ingatlanos.jpg

Azonban, mielőtt ingatlanost választanál, nagyon fontos, hogy érdeklődj:

- az ingatlanos személyéről,
- az irodáról, amit képvisel, és
- a szolgáltatásokról, amiket kínálhat neked.

A jó ingatlanos egyszerre szolgálja az eladó, és a leendő vevő érdekeit is, de jó eséllyel téged most csak a te oldalad érdekel. Megértem.

Az ingatlanos a jutalékot a megbízótól, azaz az eladótól kapja, ezért legfőképp az ő igényeinek kell megfelelnie. Keserű lesz az ügyfél szájíze, ha visszagondolva az eladásra, arra a következtetésre jut, hogy más áron, más módszerrel és feltételekkel, kevesebb idő alatt és/vagy jobb áron is eladhatta volna a lakását.

Persze, hogy ismerős ajánlása a legjobb, de ha épp nincs senkinek jó ingatlanosa, akkor neked kell szerezned magadnak!

Összeszedtem a jó ingatlanos ismérveit és hogy szerintem mire figyelj oda mindenképp! Ha van a saját tapasztalatod alapján olyan dolog, amivel kiegészítenéd a listát, mindenképp írd meg kommentben!

Íme az én legfontosabb pontjaim:

Melyik irodánál dolgozik az ingatlanos?

Kisebb és nagyobb ingatlanirodák között válogathatsz, azok előnyeivel és hátrányaival.

A nagyobb ingatlanirodák előnyei:

  • általában profibbak és látogatottabbak az oldalaik
  • szélesebb az ingatlankínálat
  • nagyobb tapasztalattal rendelkezhetnek

A kisebb ingatlanirodák előnyei:

  • általában kisebb a jutalék
  • nagyobb odafigyelést kapsz te is és a lakásod vagy a keresésed is
  • speciális igényeket is kielégíthetnek

Mikor dolgozik, mikor elérhető?

Az ingatlanosok nem 9-5-ig dolgoznak, ami érthető, mert az ügyfeleik jelentős része igen, és így nem tudnának találkozni. Vannak azonban olyanok, akik például hétvégén egyáltalán nem vállalnak lakásbemutatást, ami sok esetben kizárja, hogy a vevő mondjuk télen világosban is meg tudja tekinteni az adott lakást. 

Az ingatlanügynök munkájához hozzátartozik, hogy elérhető legyen telefonon. (Persze, ez nem azt jelenti, hogy hajnali 3-kor kell hívogatni.) Ha nem veszi fel, és nem rejtett számról kerested, akkor illik visszahívnia, amint lehetősége nyílik rá. Ha olyan ingatlanosba futsz bele, aki felveszi ugyan és visszahívást ígér, de ezt nem tartja be, akkor nem ő lesz az embered... a megbízhatatlanokat jobb elkerülni. 

Bizalmat sugall, nyitott

Az első benyomás minden helyzetben nagyon fontos, főleg egy olyan érzelmekkel dúsított szituációban, ahol nagy értékű tulajdon kerül eladásra. Sokszor egy élet munkáját vagy a családi fészket hirdetik meg, és ebben a helyzetben mindenki kritikusabbá és jobb megfigyelővé válik.

A szimpátiára nagy szükség van, mert anélkül nehéz megnyílni és őszintén elmondani, hogy ki, mit vár az adott megkereséstől, milyen célok vezérlik az ingatlanpiacon.

Tisztában van az igényeiddel

Ha te egy másfél szobás, földszinti lakást szeretnél vásárolni, akkor a jó ingatlanos nem fog egy "kihagyhatatlan ajánlattal" megkeresni, ami egy IV. emeleti, 3 szobás lakásról szól.

Szerinted ez alaptulajdonság?

Jó is lenne, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy sok ügynök tényleg mindenféle ajánlattal bombáz telefonon és e-mailben is, hátha az egyik mégis bejön. Elképzelni nem tudom, hogyan, de biztos van rá példa, különben egyik ingatlanos sem próbálkozna.

Fix áron szeretnéd eladni a lakásodat?

Akkor az ingatlanosnak ezt el kell fogadnia, és így hirdetnie. Egy jó ingatlanos erről a tényről tájékoztatja az érdeklődőket, és nem visz a lakásra olyanokat, akiknek nem áll rendelkezésükre ez az összeg, és alkudozni szeretnének. Ha odaadod neki a kulcsod, akkor hadd vigye őket, az az ő ideje, de ha te is otthon vagy, amikor jönnek a látogatók, akkor már van beleszólásod, hogy ne is próbálkozzon.

Ismeri az ingatlanpiacot

Az ingatlanközvetítő kiválasztásánál sarkalatos szempont, hogy mennyire ismeri jól az ingatlanpiacot. Az ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalon is folyamatosan változik, ezért neki naprakésznek kell lennie.

ismeri_az_ingatlanpiacot.gif

Mit kell tudnia egy jó ingatlanosnak a piacról?

1. Tudnia kell reálisan beárazni egy lakást az adott piaci körülményekhez igazítva.
2. Ezzel együtt  tudnia kell egy várható időpontot mondani a lakás eladására.
3. Komoly ismeretekkel kell rendelkeznie a számodra releváns környék adottságairól.
4. Ismernie kell a városfejlesztési terveket és az új beruházásokat is.

A jó ingatlanos pontos

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor nyáron, a 40 fokban kell a járda szélén várni az ingatlanosra, hogy megmutasson egy lakást, és már legalább fél órája késik. Ha az előre megbeszélt találkozóról 10-15 percnél többet késne, akkor nyugodtan hívd fel, és mondd le a találkozót. Rengeteg a piacon az ügynök, keress olyat, akinek fontos vagy és lehet rá számítani!

Kapcsolattartás

A jó ingatlanos rendszeresen tartja a kapcsolatot az ügyfeleivel. Ha adott héten épp nem is visz fel érdeklődőket az eladni kívánt lakásra, attól még rendszeresen jelentkezik. Tájékoztat arról, hogy az érdeklődök miért léptek vissza, tanácsot ad, hogy mivel lehetne kívánatosabbá tenni a lakást, és elmeséli a visszajelzéseket az ingatlanról.

A jó ingatlanos odafigyel rád

Az első telefonos felkeresés után az ingatlanos általában személyes találkozót kér az irodájába, vagy valahová, ahol nyugodt körülmények között meg tudod beszélni vele a részleteket, a céljaidat és az anyagi helyzeted is. Az ingatlanos egyik legértékesebb tulajdonsága, ha képes odafigyelni rád.

Meghallgatja, hogy pontosan mit szeretnél, és annak megfelelően közvetít. A megbeszélés közben kérdéseket tesz fel, igyekszik megismerni a hobbidat, mindennapi szokásaidat és az életviteledet, az ingatlannal és a környékkel kapcsolatos preferencia-rendszeredet.

Jó jel, ha közben jegyzetel

Nem várható el tőle, hogy minden ügyfelét fejben tudja tartani, de ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy a megfelelő lakást találhassa meg számodra. Ha eladni szeretnél, akkor az áron kívül nagyon fontos, hogy szóba kerüljön az eladás határideje is, ha pedig vásárolni szeretnél, akkor szükséges, hogy minél több részlet kiderüljön az adott lakással kapcsolatban.

A szerződés

Az az ingatlanos, aki egyből a szerződést próbálja aláíratni veled, nem a legjobb választás. A százalékok elhadarása és az aláírás helyének agresszív mutogatása legyen gyanús. Lehet, hogy nem egy profira esett az első választásod. Mielőtt bármit aláírnál, kérj egy példányt és vidd haza, de legalábbis vonulj el vele és nyugodt körülmények között olvasd el! A legjobb megoldás - ráadásul adja magát -, ha még az aláírás előtt átküldi az ingatlanos a szerződést e-mailben, hogy legyen lehetőséged rendesen átrágnod rajta magad.

szerzodes.gif

A jó ingatlanos felvázolja előtted a lehetőségeket, bemutatja az általa elérhető ingatlanközvetítői csomagokat, azok feltételeit, és tanácsokat ad. Néhány cég olyan prémiumcsomagokat is kínál, amik számtalan extrát tartalmaznak, ezekkel is megkönnyítve az eladás menetét. Például hivatásos fotós készíti el a képeket a lakásról, vagy épp a költözés menetében is segítenek.

Ki árulhatja a lakást?

A hirdetéssel kapcsolatban érdemes átgondolnod, hogy kizárólagos értékesítéssel érdemes-e megbíznod a céget, vagy te is szeretnéd hirdetni az ingatlant, esetleg inkább több irodát bíznál meg párhuzamosan a feladattal. Sok esetben az eladás utáni százalékok drasztikusan megemelkednek, ha nem kizárólagos a megbízás.

+ pont, ha tulajdoni lapot kér vagy saját maga lekéri

Vannak irodák és ingatlanosok, akik nem is kötnek veled szerződést a tulajdoni lap nélkül. Ezzel tudod igazolni már az elején, hogy bizony tényleg a saját lakásodat akarod eladni. Ez teljesen jogos, és az ilyen hozzáállású ingatlanostól jó eséllyel ugyanilyen korrektséget és biztonságot kapsz minden szempontból.

A lakás felmérése

A jó ingatlanos, mielőtt eladásra kínálja az ingatlant, személyesen is meglátogatja a helyszínt, akkor is, ha aznap készítettél a lakásról friss képeket. A helyszínre érkezéskor saját fényképeket is szokott készíteni, és felméri a körülményeket. Tanácsokat ad, hogy mitől lehet szimpatikusabb a lakás a vevők számára (pl. alaposabb rendrakás és takarítás a pincében is, szellőztetés, stb.). És mindezt őszintén, bátran teszi, hiszen neked is ez az érdeked.

a_lakas_felmerese.gif

Ha elhangzik olyan mondat, hogy „nincs ilyen rubrika az adatlapon, ezt nem írom fel”, akkor legyél biztos benne, hogy a hirdetésbe se fog bekerülni a lakásnak az a tulajdonsága, és lehet, hogy ezért fogsz elbukni néhány érdeklődőt. A jó ingatlanos tud alaprajzot rajzolni és szerkeszteni, de ma már az is elvárható, hogy profi hirdetésszöveget írjon. 

A jó ingatlanos leírása egy mondatban:

A jó ingatlanos az első perctől fogja a kezed, és igyekszik levenni a válladtól a stresszt, ami egy lakás eladásával vagy vételével együtt jár. Tipikusan az a helyzet, amikor mindent meg kell tennie (és ezt meg is tudja tenni), hogy elérd a céljaidat! 

Kívánom, hogy te is ilyen ingatlanost találj, ha pedig már a vevő is megvan, akkor keress engem, hogy az adásvétel is sima ügy legyen! 

4 komment
2017. július 07. 15:43 - Ügyvédmacska

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvedmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr6712645719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.09. 00:21:13

Váháháhá, jó ingatlanos nincs, mesebeli lény. Lehúzós, hazudós, átverős genyó mind.

bontottcsirke 2017.07.09. 06:59:50

Én a magyar ingatlanost kihagynám . Mint az autó kereskedő kábé.

inotai koszlidérc 2017.07.09. 07:02:06

Ingatlanost nem választasz, hanem elküldöd a bús picsába!

mr.editor 2018.05.23. 18:51:53

Van jó ingatlanos, csak nem sok.
süti beállítások módosítása