A nyakkendőviselés rejtelmei és 17 kötési mód képekkel

Egy gyors, baráti és ismerősi körben végzett kutatás szerint - amit nem mernék reprezentatívnak nevezni -, egyértelművé vált számomra, hogy a legjobban öltözött embereknek a banki dolgozókat és az ügyvédeket tartják.
nyakkendokotes_tipusok_szokasok.jpg

Az elegáns viseletnek számos kiegészítője lehet, mint például egy karóra vagy díszzsebkendő, de abban egyetértünk, hogy az öltöny, ing, cipő és nyakkendő alapdarabok egy fess férfi ruhatárában. Honoré de Balzac szerint „A férfiember első komoly lépése az életben a saját kezűleg megkötött nyakkendő."

Ki hordja a nyakkendőt?

Az uraknak nem sikerült teljesen kisajátítaniuk a nyakkendő viselésének jogát, hiszen a történelem több korszakában is hordtak a hölgyek nyakkendőt, és újra divatba jött. Manapság az amerikai színésznők és a fotómodellek is szívesen viselik, ha szeretnék csinos ruhatárukat egy kicsit különlegessé tenni, de a hétköznapokban is egyre gyakrabban találkozhatunk a nyakkendővel, a kosztümök nyakkivágásában is.

noi_nyakkendoviselet.png

És hát persze Madonnánál nagyobb példakép nem is kell nekünk! :)

madonna_nyakkendoben.jpg

Számít a méret!

A nyakkendő hossza akkor tökéletes, ha a vastagabbig vége az öv felső széléig ér le, vagy maximum az öv alsó széléig, de semmiképp sem szabad, hogy ennél hosszabban lógjon le. Az öv vékony része, a vastagabbik vég mögött, a számára kialakított bújtatóba kerül.

A nyakkendő vastagságát elsősorban az ing gallérszárnyak közötti távolsága határozza meg, hiszen pl. egy cápagallér nagy közébe nem való egy cérnavékony nyakkendő, és fordítva sem. A nyakkendő vastagságát még az aktuális trendek és a testalkatod is befolyásolja.

És ha szorít?

Ha úgy érzed, hogy szükséges kigombolnod a nyakkendő alatt a legfelső gombot ahhoz, hogy levegőhöz juss, akkor valószínűleg nem a megfelelő méretű inget választottad, inkább cseréld le, mert ehhez nem illik folyamodni nyilvános helyen! Értem, hogy úgy kényelmes, de akkor sem! A mérettel lesz a gond! ;)

Miből készül a tökéletes nyakkendő?

Az igazán elegáns nyakkendő anyaga selyemből készül vagy selyemkeverékből, de utóbbi esetben fontos, hogy természetes szállal legyen keverve - pl. kasmír vagy gyapjú -, esetleg pamut, mert ezeknek a legjobb a csomótartásuk és szép az esésük, kifinomult a megjelenésük.

selyemnyakkendo.jpg

Milyen mintát, milyen színt hova és hogyan?

Rengeteg színű és mintájú nyakkendő létezik, de nem vehető fel bármelyik bárhová. A szuperhősös, vicces, állatfigurás vagy feliratos darabok egy baráti összejövetelre, buliba vagy családi kötetlen eseményre tökéletesen alkalmasak.

Az egyszínű, csíkos, apróbb geometriai mintás nyakkendők már egy hivatalos találkozón vagy munkahelyen is megállják a helyüket. De a nyakkendő színét ne csak az öltönnyel, hanem a bőröd típusával is egyeztesd, mielőtt felvennéd!

2 aranyszabály, hogy a nyakkendő megőrizze minőségét és tartását!

  1. Egy nyakkendőt maximum két napig szabad egymás után felvenni, mert időt kell hagyni az anyagnak pihenni, különben gyűröttnek és viseltesnek fog tűnni.

  2. A nyakkendőt csak felhengerelve szabad tárolni, megkötve nem, mert úgy könnyen megnyúlik és elveszti a tartását.

nyakkendo_tarolasa.jpg

A férfiaknak illik legalább egy egyszerű nyakkendőkötést ismerniük, a hölgyek pedig könnyen le tudják nyűgözni a választottjukat, ha egy sietős reggelen a segítségére sietnek és megkötik helyette. Akár minden héten új dizájnnal meglepve őket! Próbáld csak ki!

Szóval, lássuk a nyakkendőkötés művészetének alapvető fogásait. A három legismertebb formát folyamatábrázoló képsorral is mutatom. Felkészültél?

Nyakkendőkötési változatok a teljesség igénye nélkül

Four in Hand

A Four in Hand csomó az egyik legelterjedtebb kötési mód, valószínűleg azért, mert nagyon egyszerű elkészíteni, és mert egészen kis csomót eredményez, ami nem olyan zavaró hordás közben. A hétköznapokra tökéletes választás!

four_in_hand_csomo_nyakkendokotes.jpg

A csomót addig kell igazgatni, amíg az ing felső gombját el nem takarja, és pont középre nem kerül. Akkor nevezhető tökéletesnek, ha középen egy kis barázda húzódik, közvetlenül a csomó alatt. Nézd csak!

four_in_hand_nyakkendokotes.jpg

A Windsor-csomó

A Windsor-csomó az angol uralkodóházról kapta a nevét és nagyon elegáns. A Windsor egy viszonylag nagyobb csomó, de sok-sok inghez ez áll igazán jól, és sokak kedvence. Bonyolultságát tekintve a középmezőnybe kerül. Amikor elkészül, a Windsor teljesen szimmetrikus, kistestvérével ellenben.

teljes_windsor_csomo_nyakkendo.jpg

Barátkozz vele, aztán próbáld ki!

windsor_nyakkendokotes.png

Fél Windsor-csomó

Ha inkább csak egyszerűbbel próbálkoznál, akkor a fél Windsor-csomóval kezdd!

fel_windsor_csomo_nyakkendo.jpg

A lépések alapján neked is menni fog, de ha igényled, akkor írd meg kommentben és készítünk akár videót, vagy ha elakadsz, sikíts és segítünk! De nem lesz gond, ez még egyszerű!

fel-windsor_nyakkendokotes.jpgFotók: defyimaging blog

Az egyszerűeken túl

No, de ne elégedjünk meg ennyivel! Különleges alkalmakra kívánatos lehet egy szemrevaló, bonyolultabb, extrább nyakkendőkötéssel készülni.

Ha igazán mutatós csomóra vágysz, akkor készülj fel, hogy sokat kell gyakorolnod a tükör előtt, mert minél szebb egy csomó (vagy épp nem csomó - majd meglátod!), annál több lépésből áll. Nem akarom elvenni a kedved (épp ellenkezőleg), így mutatok jó néhány kedvcsináló képet! Ha valamelyik megtetszik, keress rá a neten és indulhat a csomókötési minitanfolyam! Szintén bátran jelezd, ha valamelyik azonnali szerelem lett, akkor akár mi is beletanulunk és mutatjuk részletesen a hogyanját!

nyakkendokotes_bloom_csomo.jpg

nyakkendokotes_vidalia_csomo.jpg

Ő itt Dumbó! :D (dumbo knot-ként tudsz rákeresni)

nyakkendokotes_dumbo_csomo.jpg

Eldredge-csomó:

nyakkendokotes_eldregre_csomo.jpg

Na, ezt én sem tudnám most segítség nélkül megkötni! :D - Krasny hourglass

nyakkendokotes_krasny_hourglass.jpgMerovinglan

nyakkendokotes_merovinglan.jpg

Nagy kedvenc: O Van Wyjk

nyakkendokotes_o_van_wijk.jpg

Ha tippelnem kellene, ezt fogjátok a legtöbben kipróbálni! ;) - Trinity

nyakkendokotes_trinity.JPG
És végül az igaz szerelem! - True love

nyakkendokotes_true_love.jpg
Ezután a te tarsolyodban is egynél több kötési technika fog lapulni, amivel jól lehet vagánykodni egy-egy összejövetelen, és
komolyabb társaságban is kivívhatod az elismerést, úgyhogy megéri beletanulni!

Ha pedig a megjelenésen túl egyéb ügyvédi praktikára is szükséged van, keress bátran devizás vagy más ügyekkel kapcsolatban, állok rendelkezésedre! Írj a hello@ugyvedmacska.hu e-mail címre és facebookon is várlak szeretettel!

4 komment
2017. november 02. 19:40 - Ügyvédmacska

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvedmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr1113105140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2017.11.05. 06:31:38

Én komoly helyen még nem láttam extrém csomóval villogó embert.

Viszont kimaradt az az alaptézis, hogy tradicionálisan, a nyakkendő, és a diszzsebkendő, NEM lehet azonos. Mintában/anyagban/színbem, de különböznie kell. Elméletileg a szettben árult, azonos nyakkendő+zsebkendő kombó stílushibának számít.

Nyakkendőt és csomót, pedig nem csak gallérhoz, hanem zakó illetve ing típusához, és fejformához kell választani.

Egyébként jó kis összeállítás.

Bellagio 2017.11.05. 12:11:54

Hasznalja csak az extrem csomokat az, aki ugy akar kinezni, mint egy teruleti kepviselo a 90-es evekbol.

Dzsontra Volta 2017.11.05. 17:27:04

Egy férfinek elég, ha csukott szemmel álmából felkeltve is 20mp alatt tud kötni egy egészséges windsor csomót, még nem találkoztam olyan élethelyzettel, amikor cizellálni kellett volna, vagy masnira kötni. A nyakkendő választásnál az inghez kell a mintát és a szélességet is választani, a gallér mérete és az ing szabása határozza meg a szélességet és a szabást, az ing színe/mintája, pedig a nyakkendő színét/mintáját. A fura csomók lehet, hogy jól érvényesülnek a Kék Osztriga bárban, de a hétköznapokban csak időpocsékolás ezzel foglalkozni.
süti beállítások módosítása