17 film, ami valakinek a végével kezdődik, avagy a végakarat megjelenése a filmvásznon

Sajnos az élet nagy körforgásának szerves része az elmúlás is, amihez gyakran hozzátartozik a végakarat kinyilvánítása is. Jóleső érzés az a tudat, hogy a sok év alatt összegyűjtött vagyonunk a számunkra kedves emberekre száll, miután mi eltávozunk. Egy végrendelet megváltoztathatja a kedvezményezett egész további életét, így nem csoda, hogy számtalan írót, költőt és filmrendezőt megihletett az utolsó kívánság témaköre. vegrendelet_a_filmvasznon.jpg

Mutatok néhány gyöngyszemet, hogy milyen filmek készültek ebben a témakörben. Ebben a válogatásban te is fogsz találni számodra szimpatikus stílust, hiszen a régi klasszikusok épp annyira jelen lesznek a listában, mint a magyar írók remekműveinek filmváltozatai, vagy a könnyedebb és modern hollywoodi darabok. Ezeken a filmeken el lehet morzsolni egy-két könnycseppet, de sokat lehet rajuk nevetni is, majd meglátod!

Érdemes egy kicsit távolabbról is szemügyre venni a filmeket és a mögöttes tartalomról is elgondolkodni egy pillanatra. Vannak olyan művek a válogatásban, amik szerintem a “muszáj az életben legalább egyszer megnézni” listán is szerepelnek, legalábbis nálam. Nézzük, én mit ajánlok megnézésre, te pedig küldd el a te kedvenceidet a témakörben!

Kihívás, nyomozás, titok

Szórd a pénzt és fuss!

Monty élete legnagyobb kihívásával szembesül: vagy kap 1 millió dollárt azonnal, vagy hozzájuthat 300 milliós örökségéhez, ha teljesíti az elhunyt rokona feltételeit. 30 nap alatt kell 30 milliót elkölteni úgy, hogy csak a rajta lévő ruhái maradhatnak meg a rövid határidő végére.

A legnyilvánvalóbb pénzszórási lehetőségeket azonban a rafinált rokon mind korlátozza: nem lehet túlfizetni senkit a szolgálataiért, és nem lehet 10%-nál többet eljátszani, adományozásra költeni vagy elajándékozni. Vagyontárgyat tilos megsemmisíteni, „Nem sütünk egyik Picassón sem szalonnát”. Senki nem tudhat a feltételekről, mert akkor elveszíti a mesés vagyont.

Én aztán tudok költeni, de ez hirtelen nehéz feladatnak tűnik. Persze, azért lehet, hogy megpróbálkoznék vele. Gondolom, te is! Mire szórnál el ennyi pénzt?

Kísértés két szólamban

Az anyagilag gödörben lévő reklámszakembernek nem is jöhetne jobbkor a mesés örökség, de a megboldogult nagynéni kemény feltételeket szabott. A helyi kórus vezetését unokaöccsének kell átvennie, és sikerét a csapat gospel-versenyen elért győzelmével kell igazolnia. A feladat nem hangzik nagy próbatételnek, de főhősünk ekkor még nem ismeri a kórust alkotó tagokat, és a helyi emberek énekléshez való hozzáállását. Kitalálhatod, lesz benne kihívás! :)

Szent Péter esernyője

Mikszáth Kálmán regényének filmadaptációja. A gazdag Gregorics Pál végrendeletében értékeinek csupán kis részére tér ki, amivel a haszonleső rokonok nincsenek megelégedve. Az elhunyt szívéhez csak törvénytelen gyermeke, Wibra Gyuri és az édesanyja állt közel.

A hőn áhított vagyon hollétének titkát Gregorics Pál már nem tudta számukra elárulni, így szeretett esernyője nyelébe rejti. Erre a lépésére azonban későn derül fény, és az esernyő messze kerül a háztól. Vajon megtalálja Wibra Gyuri az esernyőt és a nyelébe rejtett dokumentumokat, vagy valami egészen másra bukkan a nyomozás alatt?

Teljes film:


Oltári vőlegény

Ritkán látni olyan vígjátékot, ahol közel egy tucat lánykérés hangzik el, ráadásul egyazon férfi szájából. Jimmie csak akkor jut mesés örökségéhez, ha két napon belül megházasodik.

Bár a kiválasztott hölgy már megvan, de hősünk lánykérő szövege nem sikerül a legszerencsésebben a nagy pillanatban, így kénytelen újra és újra térdre ereszkedni. A végén arák egész hada ostromolja meg hősünket, de végül ki lesz a szerencsés kiválasztott? Szerintem picit erőltetett, de azért mókás ötlet.

Állatos filmek

Hatalmas aranyos

Vannak olyan esetek, amikor az örökség hatalmas terhet ró az itt maradt családtagokra. Nincs ez másképp Jack (Bill Murrray) életében sem. Legnagyobb meglepetésére, édesapjától váratlanul egy igazi elefántot örököl. Ha tanácstalan vagy, hogy mit lehet kezdeni egy ilyen örökséggel, nézd meg a filmet!

Angol nyelvű előzetes: 

Mr. Popper pingvinjei

A nevetésre nagyobb garancia nem is kell annál, mint Jim Carrey neve a film főszereplőinek sorában. Ebben a filmben egy üzletembert játszik, aki hirtelen 6 pingvin gazdájaként találja magát messze a jégtábláktól, egy nagyváros közepén.

 

Kutyabajnok

8 profi szánhúzó kutyát örökölni Alaszkában igazi kincsnek számít, de más a véleménye erről egy miami fogorvosnak, aki történetesen az örökös. Egy rövid időre betekintést nyerhetsz az Alaszkában hétköznapinak számító, de számunkra vadregényes életbe.

Fehér Agyar

Szemet gyönyörködtető tájakon (szintén Alaszkában játszódik) ez a film. A fiatal és naiv Jack egyetlen célja, hogy apja küldetését teljesítse és aranyat találjon. Bár őt apja korábbi szerény bányája és háza vonzza erre a kalandra, végül a film egy négylábú és egy férfi egymásra találásáról szól.

Angol nyelvű előzetes: 

Garfield 2

Látod magad előtt a lusta, kövér macskát, aki utálja a hétfőket, ugye? A film egy a Garfieldre megtévesztésig hasonlító macskánál indul, aki egy egész kastélyt és a hozzá tartozó javakat megörökli imádott gazdijától. Az, hogy a két macska sorsa hogyan fonódik össze és milyen megpróbáltatások állnak az útjukba, azt nem árulom el, de ha szereted a lasagneimádó Garfieldot, mindenképp nézd meg!

Angol nyelvű előzetes: 


Egértanya

Egy testvérpár apjuk végrendeletéből tudja meg, hogy örököltek egy madzaggyárat és egy házat. A házat árverésre akarják bocsátani, amiről úgy vélik 10 ezret is megér, de hamar kiderül, hogy a 10-es szám mögött nem ezer dollár, hanem millió, azaz 10 millió áll. Ekkor még nem is sejtik, hogy a háznak van egy pici lakója, aki erősen befolyásolni fogja a sorsukat.

Angol nyelvű előzetes: 


Macskaarisztokraták

A mesék birodalmában készült ez a fantasztikus alkotás, amiben egy végrendelet fontos szerepet kap. Az 1970-es amerikai rajzfilmben az önző komornyik még az általa szolgált milliomos nő halála előtt szeretné eltenni láb alól az elsődleges örökösöket, a néni kedvenc macskáit.

L’ecsó

A 2007-es animációs filmben egy párizsi étterem sorsa és jó híre múlik egy kis rágcsálón és kétbalkezes barátján.Tuti, hogy te is többször láttad már, de ha valami más dolgod volt, azonnal pótold, mert ez a film tényleg kihagyhatatlan! Vicces, kedves, pörgős, jópofa, imádnivaló!

Család, dráma, szép tájak

Bor, mámor, Provence

Az anyagilag jól eleresztett Max (Russell Crowe) váratlanul örököl a rég nem látott nagybátyjától egy szőlőbirtokot. Talán a feltörő emlékek, talán a hely varázsa vagy az új ismertségek, de valami elbizonytalanítja Maxot abban az elején még megingathatatlannak tűnő elhatározásában, hogy túladjon az egészen.

Eladni vagy odaköltözni, ez egy nehéz kérdés, ami ingatlanöröklés esetén gyakran felmerül. Szép film, szép jelenetekkel.

Angol nyelvű előzetes:


Ilyen az élet

A fiatal és egyedülálló Holly egyik este szomorú hírt kap. Legjobb barátnője és férje autóbalesetben életüket vesztették. Az örökség azonban nemcsak egy hatalmas házból és kifizetetlen hitelből áll, hanem megnyerte a pár babáját is, akinek családra van szüksége. A szülők szerették volna, ha ilyen helyzetben Holly és egy másik barátjuk, Eric nevelnék fel közös gyermeküket, ami igazi kihívásnak bizonyul. Kevésbé életszerű történet, de jól sikerült kis film lett.  

Aranyember

Jókai Mór tollának köszönhető, és a film sem mondható unalmasnak, hiszen több haláleset is történik, valamint egy szerelmi sokszög is kibontakozik benne. Az író több szereplőn keresztül mutatja be, hogy milyen hatást gyakorol a pénz vagy annak hiánya az emberi jellemre. Megismerhetjük a társadalom különböző szintjein élőket és az utat, amivel oda kerültek, nem utolsósorban pedig a tetteiket mozgató vágyakat.

Florence

Ezt a filmet látni kell. Igaz történetet dolgoz fel a film, amiben nem kisebb színészek alakítanak, mint Meryl Streep és Hugh Grant. Főhősünk egy idősödő örökösnő, akinek legnagyobb álma, hogy operát énekelhessen a Carnegie Hallban, amit megszerveznek neki, annak ellenére, hogy semmi hangja nincsen. Miért nem szól senki Florencenek, hogy hamisan énekel? Miért van mégis teltház az előadásain? És mi van a rejtélyes táskában, amit mindig magánál tart?

A film történetéből fakadóan vígjátéknak hangzik, de valójában a felszín alatt mély érzelmek és viszontagságos sors bújik meg.

Esőember

Ki ne ismerné a 4 Oscar-díjat nyert filmalkotást, az Esőembert? A Tom Cruise által játszott Charlie Babbit apja halála után szembesül vele, hogy végrendeletében csupán a díjnyertes rózsabokrokat, és - korábbi összeveszésük tárgyát - egy autóritkaságot örököl, de apja három millió dollárnyi hagyatéka nem rá száll.

Charlie a vagyon után eredve talál rá soha nem látott autista testvérére, Raymondra, akit Dustin Hoffman alakít. Az ifjabb testvérnek nemcsak bátyját, de annak betegségét is meg kell ismernie, ami nem könnyű feladat. A film méltán nőtte ki magát igazi legendává, mélyen szántó gondolataival, zseniális színészi alakításokkal és híres zenéjével.

Angol nyelvű előzetes:

 

Huhh… ezek ugrottak most be a témában, de ha neked még valami eszedbe jut, mindenképp oszd meg velem, hogy kiegészíthessem a listát!

Ne feledd, hogy nem minden felel meg a valóságnak, ami a filmvásznon szerepel, így inkább csak élvezd, de ne köss bele!

A végrendelet formai követelményeiről, a lehetséges örökösökről és más jogi tudnivalókról egy következő cikkben fogok bővebben írni, hogy ne ezen bukjon el az utolsó kívánság. Addig is keress bátran, ha bármi kérdésed van, és tudok segíteni hasonló ügyben.

Szólj hozzá!
2017. szeptember 26. 19:10 - Ügyvédmacska

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvedmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr6412898818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása