Az igazán jó otthon ennek a 15 lakásvásárlási szempontnak is megfelel

Lakásvásárlás előtt mindenki a konyhát és a fürdőt nézi, pedig ezek a szempontok talán még fontosabbak. Első olvasásra a fele ostobaságnak tűnhet, de többet számítanak, mint gondolnád! 

lakasvasarlas_elott.JPG

Új otthont találni sosem könnyű, hiszen sok időt, energiát és utánajárást igénylő feladat. Nincs is annál jobb érzés, mint elterülni végre az új kuckó kényelmes kanapéján, de a beköltözés előtt számtalan meglepetés és kihívás áll a lakáskeresők előtt. A legelső gondolatok között természetes, hogy az anyagiak merülnek fel, és általában arról is minden embernek van elképzelése, hogy mekkora és milyen elosztású legyen a lakás, vagy hogy hányadikon lakna a legszívesebben.

Most viszont olyan szempontokat nézünk végig, amik talán eszedbe se jutnának, pedig érdemes rájuk odafigyelni, mielőtt foglalót vagy előleg tennél le.

1. Tündérkeresztanya vagy a baltás gyilkos lapul az ajtó mögött? Ellenőrizzük!

via GIPHY

Igaz, a szomszédok nem képezik az otthonunk közvetlen részét, de nagyon meg tudják keseríteni az életünket. (Persze, az is előfordulhat, hogy ők lesznek a világ legbűbájosabb szomszédai, de azt csak élvezni kell!) Fontos, hogy megismerkedjünk minél több lakóval, még a beköltözésünk előtt.

Hogyan?

Érkezzünk hamarabb a megbeszélt időpontnál, és a megtekintés előtt beszélgessünk a lépcsőházba érkezőkkel, a postaládák ellenőrzése közben vagy a liftre várva. Csacsogjunk-csevegjünk és kérdezzük meg, miért szeretnek itt lakni, hogy érzik magukat ebben a lépcsőházban, szokott-e gond lenni a lifttel, stb. A hasznos válaszok begyűjtésén túl így lehetőségünk nyílik, hogy a leendő szomszédaink megjelenését, modorát egy kicsit megfigyeljük.

2. Hogyan szólhat bele a város a döntésünkbe?

A lakást felújíthatod, de arrébb tenni soha nem fogod tudni. Sok lakáskereső csak az ingatlanra koncentrál és megfeledkezik a környékről, ami pedig legalább annyira fontos, mint maga a lakás. Ha városon belül költözünk, akkor a legtöbb esetben már jól ismerjük az egyes kerületeket, városrészeket, de ekkor is érdemes néhány pillantást vetni a városrendezési tervre. Ezek a tervek nyilvánosak, gyakran  a városok honlapjáról letölthetők. Ebből kiderülhet például, hogy a számunkra olyan hívogató erdős részt néhány éven belül lakóparkra vagy bevásárlóközpontra fogják cserélni.

3. Górcső alatt a környék

Ha ismeretlen számunkra az adott település, akkor ismerősöktől, családtagoktól vagy fórumokon, internetes csoportokban, néhány helyi ingatlanközvetítőnél érdeklődjünk utána az adott környéknek, hogy pl. milyen a közbiztonság. Térjünk ki a konkrét utcára és a lépcsőházra is. Még ha nem osztjuk  is az elhangzott véleményeket, érdemes elgondolkodunk, hogy az általános megítélés milyen hatással lesz a jövőre, amikor majd mi szeretnénk eladni az ingatlanunkat.

Vegyünk a sarki cukrászdában egy finom fagyit vagy forró csokit, és sétáljunk néhány kört a kiszemelt háztömb körül, nézzük meg a legközelebbi parkot, mérjük le, milyen messze van a posta, a gyógyszertár vagy a játszótér.

4. Beérek dolgozni?

A leendő munkába járó útvonalakat ajánlott kipróbálni a reggeli csúcsforgalomban is. Igen, akkor is, ha nehéz rá lehetőséget és főleg időt teremteni. Előfordulhat, hogy minden egyes napunk közel egy órás dugóval indulna, ami elveheti a kedvünket az álomlakástól. Ha a tömegközlekedést preferáljuk (vagy csak nincs autónk), mérjük fel a buszok, villamosok zsúfoltságát, hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, ha nap nap után lemaradunk a buszról, mert a szó szoros értelmében nem férünk fel rá. Ha heringek akarnánk lenni, akkor konzervdobozt keresnénk, nem lakást..

tomeg_a_buszon.JPG

5. Lépcsőház-mustra

Bármelyik emeleten néztük ki az ideális otthont, vegyük a fáradságot, hogy lesétáljunk a legfelső emeletről. Nézzük meg, mennyire rendezett, tiszta a lépcsőház. Ha a különböző szinteken, az ajtók elé készített szemetes zacskók hevernek a lábtörlőn, és a lépcsőházba vannak kitéve a ruhaszárítók, rajtuk a lakók lyukas alsóneműivel, valószínűleg tovább kell keresgélni.

Minisztori: A résnyire nyitva hagyott bejárati ajtók mögül kiabálás és veszekedés hallatszik, ami a hangok alapján eldurvulni készül, majd egy fekete kabátos srác kirúgva az ajtót elcsörtet mellettetek, az ingatlanos meg szemét lesütve belátja, hogy ezt a lakást bizony nem most fogja eladni, és pironkodva a lift felé terelget benneteket. Az eset velünk történt meg egy nagyon jó környéken!

6. Hová tűnik a szemét?

A korábbi tulajoktól kérdezzünk rá, hogy működik-e a szemétledobó. Ezek a rendszerek a felelősei gyakran a lépcsőházban terjengő szagoknak, vagy a kiirthatatlan rovaroknak és rágcsálóknak. Fontoljuk meg, hogy számunkra mennyire lenne elfogadható egy ilyen lépcsőház, akkor is, ha korábban felújításon esett át. A hulladéktól mindenki szabadulni szeretne - a lehető leggyorsabb módon -, de ne tegyük ezt mindenáron.

7. Volt ajtó, nincs ajtó.

Ha megtaláltuk az igazit, akkor beszélgessünk el az eladókkal arról, hogy milyen bútorokat szeretnének a lakásban hagyni és mihez ragaszkodnak. Egyedi elképzelésekkel is szembesülhetünk, amiket egyeztetni kell. Számunkra komoly problémát okozhat, ha nem tisztázzuk a bútorkérdést időben, és a kulcs átvételekor döbbenünk rá, hogy megörököltük a nagymama teljes nappalibútor-szettjét. Az elsőre ajándéknak tűnő potya tárgyakról később kiderülhet, hogy sem eladni, sem továbbadni nem tudjuk, és sok pénzünkbe és erőfeszítésünkbe fog kerülni elszállíttatni.

(Bár utólag kiderült, hogy a focilabda-méretű otthagyott diszkógömb igazi kincs a barátok számára.) A mi esetünkben pl. a konyhabútorról az ajtókat magukkal vitték a korábbi tulajdonosok, annyira megszerették a színét - mert egyedi színkódos -, amit nekünk pótolni kellett beköltözés után. A meglepetés ott kezdődött, hogy majdnem ugyanannyiba került az ajtók megcsináltatása, mint amennyi a teljes konyhabútor megrendelése lett volna.  

8. Hozhatom a krokodilom?

kisallat_a_lakasban.jpg

Az eladónál feltétlen kérdezzünk rá semleges hangon, vannak-e a házban kutyák, vagy tart-e valaki madarakat, esetleg találkozhatunk-e igazi macskarajongóval a házban. Ha mi magunk is szeretnénk ilyenfajta kedvencet, akkor jó hír számunkra, ha már eleve van 2-3 másik kutya a házban, ez segíti négylábú családtagunk elfogadását a lakók körében, nem kell megvívnunk a saját harcunkat a lakóközösség állatellenes tagjaival.

Annak ellenére, hogy a lakóközösség nem tilthatja meg az állattartás a saját lakásunkban, sok helyen megpróbálják ezt elhitetni (akár házirendre, akár 4 szomszéd aláírására hivatkozva), ami intő jel lehet, ha nem óhajtunk komoly háborút folytatni az igazunkért. Ha viszont nem szeretnénk kutyát vagy macskát, jó, ha tudunk róla, hogy Morzsi, Buksi és Kolbászka is a felettünk lévő család elkényeztetett és erős házőrző ösztönnel bíró tagja. Aki még nem lakott hobbiornitológus szomszédságában, elképzelni sem tudja, mennyire idegesítő lehet néhány hét alatt a hajnali „madárcsicsergés” a 9. emeleten. A fantáziákban gyakran szereplő, mosolygós „cicás hölgy” sem biztos, hogy a legkívánatosabb falszomszéd, különösen, ha nyolc darab jószággal él együtt, bár mi hivatalból macskapártolók vagyunk.

9. A túl közeli rokon

Attól, hogy mi el sem tudnánk képzelni az életünket a bővebb családunk nélkül, nem biztos, hogy a párunk is erre vágyik. Vannak famíliák, ahol az élet csak úgy tökéletes, ha egyazon lépcsőházban laknak a testvérek, és anyósék is naponta átugranak egy kávéra, de elképzelhető, hogy benneteket a hideg is kiráz ettől a gondolattól. Nagyon fontos, hogy a lakás távolságát számunkra kényelmes távolságban válasszuk meg az összes, vagy bizonyos családtagoktól.

10. Szmogriadó

Amikor beléptek álmaitok leendő lakásába, szagoljatok a levegőbe. Igaz, nem mindenkit zavar, de ha erős dohányos lakott a lakásban korábban, az bizony nyomot hagy. Beveszi magát a tapétába, beleivódik a falakba, stb. Ha nem szeretnétek sokat küzdeni annak érdekében, hogy rózsakert illatú otthont varázsoljatok a lakásból, akkor sajnos a vízipipát és a füstölőt használók otthonait is fenntartásokkal kezeljétek.

11. Napraforgó

A legtöbb hirdetésben szerepel, de legyünk résen, ha a lakás tájolásáról van szó. Attól, hogy mi november közepén vesszük meg a lakást, nem jelenti azt, hogy a nyárra nem kell gondolunk. Tervezzünk előre, hiszen néhány hónapnál minden bizonnyal többet szeretnénk élni azon a helyen. Kérdezzünk rá, hogy melyik szoba milyen irányba néz, vagy ha biztosra akarunk menni, vásároljunk pár száz forintért egy iránytűt.

a_lakas_tajolasa.jpg

Sajnos a panelek nagy hátránya, hogy jó időben bizony könnyen szökik a hőmérő higanyszála akár 30 fok fölé is. Ilyenkor már a jeges koktél sem hűsít, és komoly kiadásokra számíthatunk, ha a légkondiban látjuk majd az egyetlen megoldást. A másik véglet, ha annyira árnyékos a lakás, hogy már délután 2-kor villanyt kell kapcsolni nyáron is. Nálunk pl. szegény rokonok pont rosszkor nézték meg az álomlakást. Ti ne járjatok így!

12. A puding próbája az evés!

Sokan zavarban vannak, amikor az ingatlanközvetítő vagy a lakás tulajdonosa körbemutatja a házat. Nem szeretnének zavarni, igyekeznek észrevétlenek maradni és meghúzódni a sarokban. A gyerekszobába a legóhegyek miatt csak a küszöbről nézünk be, „látunk innen is mindent” kiáltással. Merjünk körbejárni a lakásban, alaposan megvizsgálni a részleteket. Igyekezzünk megszabadulni az árgus tekintetektől, kérdezzük meg, hogy használhatjuk-e a mosdót, így lehetőség nyílik arra, hogy jobban megismerjük a lakást, annak teljes állapotát. Nyissuk ki az ablakot, kapcsoljuk be a szagelszívót, győződjünk meg arról, hogy a lakásban maradó tárgyak kifogástalanul működnek.

Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb kellemetlen meglepetés érjen bennünket. Álljunk ki az erkélyre, és képzeljük el, ahogy a párunkkal az oldalunkon, köntösben szürcsöljük a kávét vasárnap reggel. Próbáljuk elképzelni az életünket abban az atmoszférában, amit itt szeretnénk kialakítani.

13. Nemcsak magunknak, hanem az autónknak is otthont keresünk!

Szép és jó, hogy a család minden tagjának megfelel a kinézett lakás, de mi lesz az autónkkal? Hol fogja tölteni a hideg, téli éjszakákat? Tartozik a lakáshoz fedett beálló, vagy esetleg saját garázs is vásárolható a korábbi tulajdonosoktól? Van-e eladó, kiadó garázs a szomszédos tömbök valamelyike alatt?

Jártam már olyan új építésű, többlakásos társasházban, ahol a lakások 70%-ához tartozik csak udvari parkolóhely, amit kulcsos parkolásgátlóval védenek. Tudjátok, az a térdig érő fémszerkezet, ami a parkolóhely elején van, amit ha feltámasztasz és lezárod, a többi autós nem tud beállni a helyedre. Ennél a lakásnál komoly gondokat okoznak a látogatók, vendégek, futárok, költöztetők autói, különösen hétvégén vagy ünnepek tájékán. Ezzel a kis kitérővel csak arra akartam rávilágítani, hogyha még nincs is autónk, gondoljunk a jövőre, számolgassunk, mennyi lakásra mennyi parkolót alakítottak ki a környéken. 

parkolas.jpg

14. Közlekedjünk tömegesen!

Ha nincs autónk, motorunk és még a teleportálás képességét sem sajátítottuk el, akkor bizony a tömegközlekedés is sarkalatos pont kell, hogy legyen a lakás kiválasztásánál. Nem mindegy, hogy egyetlen busz érhető el a környéken (és az is csak óránként jár), vagy esetleg a végállomás mellett laknánk, ahonnan 5 percenként a város minden irányába indul egy járat.

Ha van autónk, akkor se bízzuk el magunkat, és ha bármikor a szerviz gondjaira kell hagynunk a négykerekűnket 1-2 napra, akkor se kelljen kétségbe esni. Szóval mindenképp derítsük fel a helyzetet tömegközlekedés szempontjából is. Valakit zavar, ha épp a ház előtt van a buszmegálló, mert akkor zajos, forgalmas. Mások örülnek, hogy nem kell negyedórát sétálni a bevásárlószatyrokkal megpakolva hazafelé. Ti melyik csoportba tartoztok? Válasszatok annak megfelelően!

15. A hirdetések nyomában

Ha a másik oldalról nézzük azt a bizonyos érmét, akkor az eladó szempontjából is észre kell vennünk valamit. Számára az a legfontosabb, hogy minél előbb és minél drágábban adja át szeretett otthonát a következő lakónak. Ennek érdekében különböző hirdetési formákat választhat, interneten, újságban, ingatlanirodán keresztül, stb.

De miért is fontos ez számunkra?

Hát azért, mert nekünk kell megfizetnünk ennek az árát, és nem mindegy, hogy a lakás árához képest elenyésző néhány ezresről beszélünk, vagy a vételár x %-áról. Ha rábukkantunk egy ígéretes ingatlanra, érdemes több internetes oldalon, újságban, ingatlanosnál is megnézni, hátha több helyen is hirdetik más-más áron. Az is gyakori jelenség a piacon, hogy ha nem kel el egy lakás néhány hónap alatt, akkor csökkentenek az árán. Ha nem vagyunk elég szemfülesek, előfordulhat, hogy rossz/régi árról kezdjük az alkudozást. Ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy megtaláltuk a legalacsonyabb árat, ami a lakáshoz tartozik, amikor felhívjuk a tulajt - az alkudozás előtt -, kérdezzünk rá, hogy „Mennyi is a lakás?”.

Ha ezeket a pontokat mind kipipálhatod, akkor az emberek nagy részénél sokkal többet tettél azért, hogy tényleg a tökéletes lakást találd meg magadnak. Nem ígérem, hogy így már semmi nem jöhet közbe, vagy nem költözhet egy új, kutyás szomszéd mellétek jövő héten, de mindenképpen nagyobb nyugalommal hajthatjátok nyugalomra a fejeteket.

Szólj hozzá!
2017. május 08. 10:51 - Ügyvédmacska

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvedmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr9212484335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása