Pénzt kizárólag csak így adj kölcsön!

penz.png

Kevés hatékonyabb módja van az emberi kapcsolatok felégetésének, mint az, hogy pénzt adunk kölcsön a másiknak. Ráadásul egy amerikai felmérés szerint a kölcsönöknek csupán a felét fizetik vissza teljes egészében. A másik felét csak részben, vagy egyáltalán nem. Jó, mi?

Évtizedes baráti vagy rokoni kapcsolatok jutnak el a "sohatöbbénembeszélés" fázisába csak azért, mert elszámolási vita keletkezik.

Akkor ne adjak kölcsön, ha kérnek?

Alapjában véve azt tanácsolom, hogy ha egy rokonod vagy barátod kér kölcsön, akkor mondd, hogy a barátságotok sokkal többet ér, mint hogy pár ezer forint miatt a tigrisek elé vessétek azt.

Ha viszont mégis segíteni akarsz, akkor segíts. Van azonban néhány dolog, amire mindenképp érdemes előtte odafigyelni, hogy esélye se legyen annak, hogy egy kölcsön megkeserítse mindkettőtök életét.

1. Írjatok róla papírt!

Vannak, akik szerint nem szép dolog papírt írni róla, mert ismeretség, bizalom, becsület. Nos, ha valaki nem akarja leírni azt, amit szóban vállal, az legyen azonnal gyanús. Hiszen, ha vissza akarja adni, akkor mit számít, hogy le is van írva?! Célszerű tehát legalább a fontosabb dolgokat kölcsönszerződésbe foglalni.

Miért kéne annak gáznak lennie, hogy tisztán, mindent leírva állapodtok meg és nem csak úgy bele a világba?

Másrészt pedig később mindig, mindenki máshogy emlékszik. Nincs is annál egyszerűbb, mint hogy ilyenkor megnézitek a papírt és a vitának vége is.

Harmadrészt bárkit elüthet holnap a villamos. Ha az adósod váratlanul meghal, akkor hogyan fogod az örököseitől visszaszerezni a pénzed? Miképp fogod tudni bebizonyítani, hogy az a te pénzed?

2. 6 havi fizetésednél ne adj többet!

Ha valakinek ennél többre van szüksége, az forduljon máshoz (is). A 6 havi kereseted még az az összeg, ami fáj ugyan, de túlélheted, ha nem kapod vissza. Ekkora összeg még nem fog romokba dönteni, míg több évnyi keresetednek megfelelő már biztosan.

Ha többet kérnek, akkor is mondd azt, hogy ennyit tudsz adni, erre van csak lehetőséged.

3. Soha ne adj hiteltörlesztésre kölcsönt!

Ha valaki már megcsúszott a lakáshitelével, ott több baj van, mint gondolnád. Egy újabb kölcsönt (amit tőled kap) hogyan tudna kigazdálkodni, ha a lakáshitelét sem tudja már. Ezek az esetek tipikusan azok, amikor a lyukas vödörbe hordják a pénzt.

Ezeknek a vége mindig a hitel beborulása, a te pénzeddel csak 1-2 hónap időt nyer. Megéri neked az, hogy megromlik a kapcsolatotok, de csak azért, hogy 1-2 hónappal később kelljen meglépnie a meglépni valót?

Ha pedig a banknak nem tud fizetni, akkor neked hogyan fog, amikor a bank majd még a fizetését is letiltja? Mert ha végrehajtást indít, annak a vége általában ez. 

Mit tegyek, ha már adtam kölcsön, de nem adták vissza?

Keress fel egy ügyvédet! Ugyan minden eset más, sokszor van még lehetőség a megtakarításunk visszaszerzésére. Egy fizetési meghagyást mindenesetre érdemes küldeni, ártani nem árt.

Jó tudni, hogy -akárcsak a bank- te is tudsz végrehajtást indítani (természetesen nem önállóan, hanem végrehajtón keresztül, ügyvédi segítséggel) és így visszakaphatod a pénzedet. Ha a tartozó nem mond ellent, akkor a fizetési meghagyás jogerős lesz és így a végrehajtó a te javadra is kezdeményezhet fizetésletiltást.

Tehát: tartsd be a fenti 3 szabályt, hogy minimalizáld a pénzed eltűnésének eshetőségét! Ha mégis "leléptek vele", akkor pedig mehet a fizetési meghagyás! 

29 komment
2017. május 03. 09:18 - Ügyvédmacska

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyvedmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr5312467235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nibelis.22 2017.05.04. 09:56:12

Nagyon jó a cikk,semmire sem ad védelmet.
4.pont. Csak pillanatnyi pénz zavarban lévőnek adj kölcsönt,ha adsz.
Lecsúszott, rendszeresen kölcsönkérő, tudhatóan bajban lévőnek TILOS adni!
Megjegyzem, ha mindenképp adni akarsz,közjegyző előtt adj,ahol a visszafizetési feltételeket is írásba foglalják. A részletek elmaradása esetén (már az első után is) végrehajtást indíthatsz.

Kelly és a szexi dög 2017.05.04. 09:57:58

közokirat + ingatlan jelzálogjog - ahogy azt a legnagyobb uzsorások, a bankok csinálják...

Egy Hun Hunniából 2017.05.04. 10:04:29

a legfontosabb lemaradt: a visszafizetés határideje!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 10:05:33

Egyszerű proletár vagyok, a kérdés engem nem érint, mert nincs kölcsönadandó pénzem.

varjuvaj 2017.05.04. 10:24:07

Egy bölcs ember egyszer azt mondta, ugy adj kölcsönt mintha ajándékba adnád és ne várd el, hogy vissza adják. Igy nem ér meglepetés :)

pityke8 2017.05.04. 10:25:02

Jartam igy...adtam kölcsön es nem kaptam vissza, pedig közjegyző előtt készült rola a papir. Az ügyvédi dij plusz a fizetési meghagyás es a végrehajtás kezdeményezése kb meghaladja a cikkben leirt hat hónapnyi fizu osszeget egy átlagos alkalmazott esetében. Szoval ha csak annyi pizt adtal kölcsön akkor ezen procedurak teljesen feleslegesen. En sajna jo nagyot dőltem mert végrehajtani sem volt mit, mivel a delikvensnek semmiféle vagyona ingatlana megtakarítása nem volt.

dhrbikes 2017.05.04. 10:26:32

Vagy még egy lehetőség: kisebb összegget nagyon jó barátnak lehet adni, de előre kikötni, hogy nem várjuk el, hogy visszaadja. Ha rendeződik a helyzete, akkor meg majd kiderül.

sterimar 2017.05.04. 11:04:17

Ha lehet, ne adjon kölcsön az ember. Én a legjobb barátomnak adtam, nem nagy összegeket, de többször is. Meg volt szorulva, gondoltam természetes, hogy segítek. Azóta többé-kevésbé rendeződött a helyzete, de nem erőlködik visszaadni a pénzeket.

A legmeglepőbb egyébként az ilyenekben az, amikor látja az ember, hogy kölcsön ide vagy oda, de a kölcsönt kérő ugyanúgy költekezik mint előtte és nem sok erőfeszítést tesz a kölcsön visszafizetésének az érdekében. Ilyet sokat láttam a környezetemben. A tanulság az, hogy ritka kivételektől eltekintve, aki kölcsönre szorul, az általában nem önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy a saját jövedelme nem elég a költéseire és a kölcsönnel se fog tudni jól gazdálkodni, így persze visszaadni se nagyon tudja/akarja majd.

Plumper_ 2017.05.04. 11:27:23

1. számú szabály: NE ADJ KÖLCSÖN PÉNZT! SOHA!
Mert aztán amikor visszakérnéd, vagy csak kicsit utalgatnál rá, még te leszel a g**i, hogy mered behajtani a pénzt szegény barátodtól.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2017.05.04. 11:30:24

Hasonló cikkeknél is mindig figyeljetek, hogy fenn szerepel-e, hogy XY ügyvédi iroda. Ugyanis ügyvédi szolgáltatást reklámozni nem lehet. De blogolni lehet :-)

Mindig figyelem, hogy a fenti tanácsoknál szóba kerül-e, hogy "váltó". A váltó ugyan rosszabb mint az ingatlanfedezet vagy a bankgarancia, de jobb, mint egy kölcsönszerződés. És sokkal-sokkal egyszerűbb.

lobaszopiatej 2017.05.04. 12:12:47

+1 pont lemaradt: barátnőnek nagyobb összeget soha ne adj kölcsön, mert soha nem kapod vissza!

Kisebb összeg a jellenmző: ide nem kell szerződés (párezer ft-okra minek), de vezesd pontosan mit adsz neki, te magadnak tekintsd úgy mint ajándékot de ismétlem vezesd pontosan mert a nő nem fogja számontartani, azt hiszi csak apróságokat kér de összeadva már sok lehet és tudatosítani kell vele!

2017.05.04. 12:17:14

@Pascal: pont ezt akartam írni. Váltót kell íratni a kölcsönt kapó emberrel,az picit gyorsabban érvényesíthető, mint egy kölcsönszerződés. Csak a saját váltó alakiságainak kell megfelelnie...

lobaszopiatej 2017.05.04. 12:21:11

Mégegy tipikusat elfelejtettem: a kéregető lehúzók apránként kérnek, részösszeget mindig visszaadva hogy visszeférkőzzön a bizalmadba.

Ügyvéddel az a gond, ez horror adminisztrációt jelent, rengeteg utánajárást (tanúk stb). Ezért is apránként szoktak kérni.
Nővel nagyon nagyon vigyázni mert kitartásnak minősülhet.

Nagyobb összeg pedig könnyen elinflálódik, kamatot kell rá kérni. Sajnos itt jön közbe egy probléma, mintha lenne valami uzsoratörvény, ezért legálisan nem tudsz kamatot kérni mert nem vagy pénzintézet.

Szóval sok-sok a buktató, aki pénzt kér csak 1-2 ezer forintot szabad nem többet, számíts rá hogy ajándék lehet belőle (utólag) vagy talál a partnered indokot hogy miért jár ez nek amúgyis ezért nem is kell visszaadnia!!! Csak megbízható férfiismerősnek akit régóta jól ismersz és meggyőződtél tényleg rászorul és tényleg segít, csak annak szabad csak adni!

- egy többszörösen lehúzott sokféle ember által

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2017.05.04. 12:23:20

@Colonel H. Stinkmeaner:
pontosabban van egy összeghatár - pár százezer forintos "baráti" kölcsön - ahol a közjegyzői okirat egyszerűen nem éri meg, ingatlanfedezet vagy bankgarancia nem jön szóba. Ekkor a váltó a legjobb (mármint nem adni kölcsön a legjobb de ha mégis ...).

Egyébként én sem írtam pontosan, mert 2009 óta lehet ügyvédi szolgáltatást reklámozni, nagyon szigorú korlátozásokkal; - lényeg, hogy ezt a blogban ismerjétek fel.

2017.05.04. 15:46:07

@lobaszopiatej:

"Sajnos itt jön közbe egy probléma, mintha lenne valami uzsoratörvény, ezért legálisan nem tudsz kamatot kérni mert nem vagy pénzintézet."

Ez nem igaz, kölcsönt bárki adhat és bárki felvehet, magánszemély is. Rendszeres és üzletszerű hitelezést azonban valóban csak bizonyos jogi személyek végezhetnek, a hitelintézeti törvény szerinti módon.

És kérhetsz emberi mértékű kamatot is, uzsora a Ptk szerint: ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (feltűnő értékaránytalanság: Ha a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás értéke között anélkül, hogy az egyik felet az ingyenes juttatás szándéka vezetné, a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy az aránytalanság).

Burgermeister 2017.05.04. 16:23:44

Sehogy nem adni. Menjen mashoz vagy bankhoz.

Macskond 2017.05.04. 18:04:07

3x adtam eddig kölcsön rokonnak ismerősnek, és hogy hogynem, valahogy egyiknek sem akaródzott visszaadni, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga van hogy még csak eszébe sem jut.
Tehát 1. számú alapszabály rokonnak SEMMIT. Ha sokat ügyködsz hogy visszaadja csak te leszel a családi fekete seggű aki bántja szegény rokonát. (kár hogy korábban nem tudtam)
Az 1 eset amikor ismerőstől legalább az alaptőkét sikerült visszaszerezni, az is csak azért ment, mert nem volt rokon és addigra barát sem. Úgyhogy lelkiismeret furdalás nélkül lehettem vele genya.
Fizetésosztáskor mentem oda hozzá hogy akkor most ott a kezében a pénz és lesz kedves visszaadni. (ez amúgy kb 2,5 évvel a visszaadási határidő után volt) A genyóság az volt benne, hogy én már tudtam, ő még nem hogy ez az utolsó fizetése volt a cégnél. Ezért is szedtem össze a bártorságom és szedtem be a pénzemnek legalább a tőkéjét, mert tudtam ha akkor nem akkor kb soha nem fogom megkapni.
Azóta sincs bennem szégyenérzet emiatt, akkoriban bőven 20% felett volt a betéti kamat, nagyon sokat buktam még így is.

A rokonos dolgokkal nem tudok mit kezdeni. :-( Ott ilyesmit sem nem tudok sem nem akarok eljátszani.

Consdaple 2017.05.04. 20:22:56

2 haveromnak adtam kisebb összegeket, amiből azóta sem láttam semmit, de őket se nagyon. Mindekettőjüktől egyszer-egyszer kértem, hogy adják meg, többször nem. Azóta nem kérnek, nem hívnak, de nem probléma.
Ami viszont igen, hogy egy nagyon jó barátomnak adtam kölcsön a devizahitelek bebukásának kezdetén egy nagyobb összeget. Akkor megbeszéltük, a részleteket, amit elfogadott és korrektnek mondott. Elmondtam, hogy normál alap banki kamatot kérek rá addig, amíg nem adja meg, tehát semmi különös. Sokáig semmi, majd jópár év után jelentkezett, hogy az alaptőke felét ideadja. Idáig rendben, de nem tetszett, tetszik neki, hogy én korrektül kiszámoltam, hogy mennyivel tartozik, amit a legelején megbeszéltünk, és most a családjában én vagyok a kapzsiság mintapéldánya. Valamint szerintem a maradék pénzzel is variálni akar, mert nagyon nagy a csend. Mindenesetre a barátságnak annyi.

Jeff 2017.05.04. 22:50:51

A cikk túl hosszú lett, ennyi elég lett volna: NE ADJ KÖLCSÖN SOHA! Én már megtanultam a saját káromon.

Muscari 2017.05.05. 00:01:25

Vajon akkor is lehet ilyen levelet írni, ha nincs a kölcsönönről papír? Ilyen esetben, ha nem él valaki ellentmondással, akkor az is úgy számít, hogy elismeri?

Füredi Károly 2017.05.05. 00:05:56

Én úgy tekintek a kölcsönkérésre, mintha üzleti befektetésre kérnének, és ezt közlöm is az igénylővel. Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy a barátságra tekintettel nem törekszem üzleti nyereségre, csak pont annyira, amit egyébként a pénzem a jelenlegi helyén is produkál, pl. a lekötött betétkamat. Mert nehogy már nekem kerüljön pénzbe a szívesség nyújtása, mikor bármelyik bank azonnal ad neki hitelt... akkor menjen oda! Ja, hogy annak ára van... hát nekem is....
Másrész a külcsönadás mindig megbukik ott, hogy ezek a "befektetések" számomra mind túlságosan kockázatosak, és nem kecsegtetnek azzal a reménnyel, hogy a tervezett időtávban a pénzem visszakapom.
Így sajnálattal, de vissza kell hogy utasítsam az üzleti befektetést.
Továbbá azt is fel szoktam hozni indoklásnak (elúszott hiteles ügyben pl.), hogy már sokkal korábban szólnia kellett volna, mert AKKOR még tudtam volna segíteni, DE MÁR olyan helyzetbe került, ahova az én tanácsaimra hallgatva nem került volna. És ha akkor olyan okos volt, hogy nem kért tőlem tanácsot, akkor ma is legyen olyan okos, és oldja meg önállóan...

FikkFakk 2017.05.05. 07:16:06

Igy: sehogy. Ha ezert megromlik a viszonyod az illetovel, akkor ennyit ert a dolog....

Euscorpius Hungaricus 2017.05.05. 09:09:16

@varjuvaj: Illetve annyit adj, hogy se anyagilag, se érzelmileg ne viseljen meg, ha nem kapod vissza. Én 150 eFt-ot adtam kölcsön egy csajnak, meg volt szorulva. Azóta se kaptam vissza, pedig mindenre megesküdött, hogy visszafizeti. Hát, azóta se kaptam vissza, pedig már 3 éve volt. Ez az összegnem volt anyagilag megterhelő, persze szomorú, hogy nem adja vissza, de azért nem pusztulok bele... :-)

rozsomák 2017.05.05. 09:26:55

Érdekes a kölcsöntörlesztés pszichológiája.
Amikor azonnali fizetéssel veszünk valamit, akkor a pénzkiadás miatti rossz érzés és a szerzés/fogyasztás öröme együtt jelentkezik és mondjuk úgy, hogy utóbbi ellentételezi/enyhíti a pénzkiadás miatti rossz érzést.
Ha viszont hitelbe veszünk valamit és azt később kell törleszteni, akkor a törlesztéskor már nincs meg a szerzés/fogyasztás kellemes érzése, csakis a pénzkiadás miatti negatív érzés jelentkezik, ami hozzákapcsolódik a hitelező személyéhez. Ugyanez lép fel a baráti kölcsön esetében is, ezért óhatatlanul besorolódik az addigi barát a "vérszívó" bankok, ELMÜ, gáztársaság stb. közé és ezért romlik meg a viszony, hisz akkor csak kellemetlen élményt jelentünk számára.
Érdemes ezt a pszichológiai faktort figyelembe venni, hogy nem a kölcsönző utálja meg az adóst, hanem fordítva fog történni és elég nehéz ezt kikerülni, hiába hisszük azt, hogy mi túl tudunk lépni ezen.
Az esetek nagy részében nem, nem fogunk tudni.

Májkül 2017.05.05. 10:26:14

Egy klasszikus:
Kohn le van égve, mikor látja, hogy Grün egy bank épülete elõtt Hot-Dog-ot árul, s hosszú sor kígyózik a bódé elõtt. Kohn kivárja a sorát, majd igy szól Grünhöz.
- Te Grün, adj már nekem kölcsön, le vagyok égve!
- Nem lehet Kohn.
- Aztán miért nem?
- Tudod kötöttem egy egyezséget a bankkal: õk nem árulnak Hot-Dog-ot, én meg nem adok kölcsön.
:)))

Josagos 2017.05.18. 00:56:57

Én egy keretet határoztam meg, amennyi kölcsönöm kint lehet barátoknál és ismerősöknél. A keret minimális mértékben emelkedik évente. 300-ról indult 5 éve, és évi 30-at teszek rá, most 450.

Kamatmentesen adok pénzt, ha kérnek és elhiszem, hogy visszaadják. Ami szívás a kölcsönkérőnek, hogy kell írnia egy esszét - kölcsönkérelem - a következőkkel:

1, Mire fogja felhasználni a hitelt, milyen előnyökkel jár a hitel tárgya számára (2-5000 karakter)
2, Miért nem pénzintézettől kéri, mit tett eddig, hogy ne tőlem kelljen kérnie (2-5000 karakter)
3, Mivel tud meggyőzni arról, hogy a hitelt képes lesz, és vissza is akarja fizetni (2-5000 karakter)

Nem írok szerződést, csak egy táblázatom van ahol a kiadást-törlesztést vezetem. Aki nem fizet, annak az elmaradásával csökkentem a keretet (három hónap késést követően), leírom a veszteséget.
Ha valaki kér kölcsönt, az tisztában lesz azzal is, és el is fogadja, hogy ha nem fizet, akkor az összes - jelenleg 2 - és minden újonnan jelentkező kölcsönkérő megtudja az elérhetőségét és a tartozásának mértékét, az esszéjét, valamint azt, hogy miatta nem kaphat - ha egyébként kaphatna - kölcsön.

Ezzel nagyon sok kölcsönkérő automatikusan lepattan, aki marad, az végiggondolja, hogy tényleg én vagyok-e a jó választás neki a kölcsönre. Ráadásul jól meg is dolgoztatom, a lustáknak nem terem babér.
Működik, mert akik kérnek és kapnak, azok vissza is adják.
Nekem is jó, mert ugyan munkás volt kidolgozni az elképzelést, de innentől nem a személyes preferenciáim irányítanak, hanem a racionalitás.

eßemfaßom meg áll 2017.05.18. 06:56:15

@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat: "És kérhetsz emberi mértékű kamatot is, uzsora a Ptk szerint: ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis"

Ha ezt megtudják a provident ügyfelek...

Last Man Standing 2017.06.29. 02:43:31

Saját részről, csak olyan embereknek adok, akiket szeretek, ezért sosem várom el azt, hogy visszaadják. (Ez maximum hét ember.)
Kisebb jótékonyságokat természetesen elkövetek minden évben, de ez csak párszázezres tétel. Ez utóbbit a karma fizeti, legalábbis nekem sokszor úgy tűnik.
süti beállítások módosítása